Συνέντευξη με τον Παθολόγο-Ογκολόγο Dr Χρήστο Εμμανουηλίδη

Συνέντευξη με τον Παθολόγο-Ογκολόγο Dr Χρήστο Εμμανουηλίδη

Συνέντευξη με τον Παθολόγο-Ογκολόγο Dr Χρήστο Εμμανουηλίδη

Στο πλαίσιο του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Ταξίδι στον κόσμο των ΤΚΙ – Αναστολείς Τυροσινικών Κινασών στην Ογκολογία», ένα συνέδριο διαφορετικό από τα περισσότερα ογκολογικά συνέδρια γιατί επικεντρώνεται στην παρουσίαση των μικρομοριακών ενζυμικών αναστολέων και στη θεραπευτική τους χρήση για τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου, είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα Συζήτηση-Συνέντευξη με τον Παθολόγο-Ογκολόγο Dr Χρήστο Εμμανουηλίδη και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, σχετικά με τη μοναδικότητα του συνεδρίου. 

«Ταξίδι στον κόσμο των ΤΚΙ»… Πείτε μας λίγα λόγια για το θέμα του συνεδρίου, καθώς και το πρόγραμμα του διημέρου.

Πρόκειται για ένα συνέδριο διαφορετικό από τα περισσότερα ογκολογικά συνέδρια γιατί επικεντρώνεται στην παρουσίαση των μικρομοριακών ενζυμικών αναστολέων και στην θεραπευτική τους χρήση για τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου. Είναι η οικογένεια των φαρμάκων που καλούνται έξυπνα γιατί στοχοποιούν συγκεκριμένους γνωστούς παράγοντες του καρκινικού κυττάρου με συνακόλουθο σημαντικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Είναι η βάση της σύγχρονης ογκολογίας. Παράλληλα θα παρουσιαστούν και άλλοι συναφείς αναστολείς χρήσιμοι στην κλινική πράξη.

Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα του φετινού συνεδρίου και ποιος ο στόχος του;

Το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου είναι ότι η εμβάθυνση στους βιοχημικούς και μοριακούς μηχανισμούς του καρκινικού κυττάρου οδηγεί στην ανάπτυξη θεραπευτικών μορίων που εξουδετερώνουν αυτούς τους μηχανισμούς και συνεπώς είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην κλινική πράξη. Είναι η επιτομή της λεγόμενης στοχευτικής θεραπείας και μια από τις κύριες ελπίδες για τη μετατροπή του καρκίνου σε νόσο υπό συνεχή καταστολή, άρα ακίνδυνη.

Υπάρχουν πρωτοποριακές εξελίξεις στην έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου, που σχετίζονται με τη χορήγηση τυροσινικών κινασών; Εάν ναι, θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας λίγα πράγματα απ’ όσα σχετικά θα συζητηθούν στο συνέδριο;

Η συνεχής εξέλιξη των βασικών επιστημών οδηγεί συνεχώς σε νέες θεραπείες – αναστολείς συγκεκριμένων ενζύμων. Για παράδειγμα, πρόσφατα έχουμε στη διάθεσή μας ως τώρα θεωρούμενες ανέφικτες θεραπείες για γονίδια όπως του RAS ή ανθεκτικών μεταλλάξεων του EGFR. Μεγάλη επιτυχία επίσης θεωρείται η στόχευση του μονοπατιού που σχετίζεται με το γονίδιο VHL. Αυτά και άλλα πολλά που αφορούν πρακτικά κάθε είδους καρκίνου θα αναπτυχθούν στη θεματική διημερίδα.

Ποια τα οφέλη παρακολούθησής του;

Ο επιστήμονας υγείας που θα παρακολουθήσει το συνέδριο θα επικαιροποιήσει τη γνώση του σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα της θεραπευτικής. Σε κανένα άλλο επιστημονικό γεγονός δεν προσφέρεται τόσο συγκεντρωμένη και συμπυκνωμένη αυτή η καίρια γνώση. Επίσης, η παρουσίαση μελλοντικά υποσχόμενων φαρμάκων που ακόμα βρίσκονται σε στάδια ανάπτυξης και εξερεύνησης των θεραπευτικών δυνατοτήτων τους θα δώσει στους συμμετέχοντες μια καλή αίσθηση σχετικά με το πώς εξελίσσεται το πεδίο.

Μπορούν να το παρακολουθήσουν και ασθενείς ή οικογένειες ανθρώπων που νοσούν;

Βέβαια, αλλά οι συζητήσεις θα είναι αρκετά τεχνικές ώστε τις περισσότερες φορές να μην είναι εύκολη η κατανόηση από το ευρύ κοινό.

Ποιο είναι το κίνητρο που δίνετε στους συναδέλφους σας, ώστε να παρακολουθήσουν το Συνέδριο;

Εκτός από το αυτονόητο επιστημονικό όφελος, θα υπάρχει ένα παιχνίδι γνώσεων με έπαθλο, υπό μορφή ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής.