Ημερίδα: «Στοχεύοντας σε μια κοινή γλώσσα Ρευματολόγων Γενικών Οικογενειακών Ιατρών»

Ρευματολόγων Γενικών Οικογενειακών Ιατρών

Χαιρετισμός

Αγαπητοί κ.κ.,
Η Δ΄ Παθολογική Κλινική του Α.Π.Θ. διοργανώνει σε συνεργασία με το Γραφείο Γενικού Συντονισμού Εκπαίδευσης Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Κεντρικής Μακεδονίας τον 4ο κατά σειρά κύκλο θεματικών επιστημονικών εκδηλώσεων με ιατρικές ειδικότητες. Έχουν ήδη προηγηθεί τρεις εξαιρετικά επιτυχημένες ανάλογες εκδηλώσεις συνεργασίας με τις ειδικότητες της Γαστρεντερολογίας, της Νεφρολογίας και της Δερματολογίας. Τίτλος της εκδήλωσης αυτής είναι: «Στοχεύοντας σε μια κοινή γλώσσα Ρευματολόγων – Γενικών Οικογενειακών Γιατρών».

Από τον επιστημονικό τους ρόλο οι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί είναι οι πρώτοι που εξετάζουν τον ασθενή και εφ’όσον χρειασθεί τον παραπέμπουν σε ένα πιο εξειδικευμένο ιατρείο. Επίσης, είναι οι γιατροί οι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση του ασθενή μετά την επίσκεψή του σε εξειδικευμένο ιατρείο, παρέχοντας συνέχεια στη φροντίδα μέσα από μια ολιστική προσέγγιση.

Από την άλλη, τα ρευματικά νοσήματα αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από εξαιρετική πολυπλοκότητα παθογενετικών μηχανισμών, τεράστια ποικιλία κλινικών εκδηλώσεων, γεγονός που καθιστά τα νοσήματα αυτά σε πολλές περιπτώσεις δυσδιάγνωστα. Εξάλλου αρκετά από αυτά είναι σοβαρής πρόγνωσης και απαιτούν έγκαιρη διάγνωση.

Σκοπός της παρούσης ημερίδας είναι ακριβώς να συμβάλει στην εύρεση μιας κοινής γλώσσας επικοινωνίας μεταξύ των δύο ειδικοτήτων. Κυρίως, βασικός στόχος είναι να διευκρινιστούν τα κλινικά και εργαστηριακά εκείνα κρίσιμα ευρήματα που να «κρούουν τον κώδωνα» ότι πρόκειται για ρευματικό νόσημα, το οποίο απαιτεί έγκαιρη παραπομπή σε ένα ειδικό ιατρείο. Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία του ιατρείου αυτού με τον Γενικό Οικογενειακό Γιατρό για την μετέπειτα παρακολούθηση του ασθενή.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της ημερίδας και όσους πρόθυμα δέχθηκαν να συμμετάσχουν ως πρόεδροι, ομιλητές και σχολιαστές σε αυτήν.

Πιστεύουμε ότι η ήδη εκπεφρασμένη πρόθεση συμμετοχής πολλών συναδέλφων στην επιστημονική αυτή εκδήλωση θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία της.

Με εκτίμηση,

Αλέξανδρος Γαρύφαλλος
Καθηγητής Παθολογίας –
Ρευματολογίας

Εμμανουήλ Σμυρνάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας –
Ιατρικής Εκπαίδευσης

Επιπλέον Πληροφορίες

 

Facebook Event

Ακολουθήστε την εκδήλωση της ημερίδας στο Facebook, για να ενημερώνσεστε πρώτοι με νέα και ανακοινώσεις: https://www.facebook.com/events/709536560363808/

Για την εγγραφή σας στην ημερίδα πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

ΕΓΓΡΑΦΗ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης